Kopřiva a spol
Světlejší část roku je tady. Odkládáme vrstvy oděvu, tukové zásoby a nepotřebné zátěže na těle i duši. Mnozí z nás navštíví prodejny zdravé výživy a zásobí se psylliem, chlorelou a zeleným ječmenem. Není třeba hledat jen drahé zboží v regálech obchodů. Zázračné zelené superpotraviny rostou i u nás za plotem!
Pečliví zahrádkáři znají půtky s bršlicí, pýrem, kopřivami, popencem či ptačincem. Právě urputnost a nezdolná vůle k životu - tento nenáviděný znak plevelů - jsou jejich ctností, kterou nám mohou být nesmírně prospěšné. Všechny jmenované rostliny jsou přímo nabité vitaminy, minerály, chlorofylem a vitalitou. Na jaře je ideální čas konzumovat jejich mladé výhonky v teplé i studené kuchyni.
Asi nejznámějším jídlem z planých rostlin, které mnozí jistě připravujete, je špenát z kopřiv. Proto jen ve stručnosti - kopřivy spaříme horkou vodou, nasekáme, odstraníme stonky plné tuhých a pružných vláken, podusíme asi 10 minut (buď na základu ze slaniny a zásmažky nebo přidáme až na závěr bujon a moukou rozkvedlanou ve smetaně). Jemnější variantu získáte, když hotový špenát rozmixujete.
Špenát výborné chuti získáte kombinací listů kopřivy a bršlice kozí nohy. Bršlice bují v méně udržovaných (a vlhkých) koutech a její kořeny se důmyslně proplétají třeba s kořeny jahodníku. Její čas v kuchyni je především v dubnu, používá se před vykvetením. Když ji manuálně plejete nebo otrháváte, vždy zůstane nějaký kořínek, ze kterého raší lístky po celý rok. Pro tepelnou úpravu se hodí i větší listy, mladé ještě svinuté se přidávají do pomazánek či jednoduše na chleba s máslem. Jak komu je ale příjemná jejich lehce nahořklá kořenná chuť. Bršlice pomáhá proti hromadění vody v organizmu, bolestem kloubů, revmatismu a vaše tělo dobije vitaminy.
Jednoduchým a vděčným pokrmem s využitím mladých listů planých rostlin je dresing (lístky přidáme do kysané smetany případně s trochou majonézy) nebo pomazánka. Základem je tvaroh a kysaná smetana, lehce osolené. Dále můžete podle chuti přidat pomazánkové máslo, majonézu, tavený sýr či vejce. A potom bylinky, které zrovna rostou. Osvědčená kombinace jsou najemno posekané mladé listy bršlice a drobounké lístky ptačince žabince. Tato jemná rostlinka vytváří porosty plné bílých kvítků a chutná velmi křehce. Používáme ji za studena do pomazánek, dresingů či salátů. Dobrá je před květem, potom hrubne a vadne.
Při využívání planých rostlin nejde o žádné složitosti, ale o návrat k prosté a vitalizující stravě našich předků. Já dodržuji jediné pravidlo: jím pouze rostliny, které poznám a vím, že jedlé jsou. Je to na vás. Experimentujte, nebojte se a buďte tvůrčí.
Možná byste raději pro začátek ochutnali plané rostliny pod něčím vedením. Nabízím Vám prakticky zaměřené kurzy v úzkém kruhu do 15 osob. "Zelené superpotraviny rostou za naším plotem" (info, recepty,ochutnávky) v rozsahu 1,5 hodiny. Kurz lze ideálně dopnit exkurzí po naší certifikované přírodní zahradě, kde se naučíte základní jedlé plané rostliny poznávat v praxi (celkový rozsah exkurze + recepty je 2,5 - 3 hodiny). Připravím také kurzy na míru.
Přeji Vám krásné jaro!
Veronika Mergentalová